Solutii de incalzire – Pompele de caldura

Una dintre solutiile de incalzire in voga in acest sezon sunt pompele de aer. Costurile de instalare sunt mari variind de la 3.000 la 30.000 de lei, in functie de suprafata imobilului, de modelul pompei si de celelalte lucrari de amenajare necesare instalarii pompei.

Pompele de caldura reprezinta una dintre cele mai eficiente forme de generare a caldurii, rata de conversie fiind de 5 kw termici produsi prin consumarea a 1 kw electric. Pompele de caldura sunt de mai multe feluri:
Pompele de caldura aer-apa preiau caldura din aerul exterior pentru incalzirea apei dintr-un boiler, generand energie termica printr-un proces invers celui folosit in cazul frigiderelor. Apa din boiler alimenteaza mai departe caloriferele. Pompele de caldura aer-apa pot functiona in temperaturi de pana la -5 grade celsius, putand fi insatlate fie in pivnita sau garaj fie in exteriorul caselor. Costurile de instalare a unei pompe de caldura aer-apa sunt, in general, mult mai mici decat costurile unei pompe aer-sol. Pompele de caldura pot fi folosite si pentru racire in timpul verii dar specialistii avertizeaza ca o pompa de caldura eficenta pe timp de iarna este indicat sa fie proiectat strict in scopul incalzirii, asa ca este recomandat sa renuntati la functia de racire.

Pompele de caldura sol-apa sunt destinate, in primul rand, constructiilor noi, instalatia necesitand o suprafara de pamant neconstruita pentru ingroparea angrenajului destinat captari energiei geotermale. Aceste pompe folosesc energia termica de la adancime pentru a incalzi o cantitate de apa aflata intr-un boiler este , ulterior, distribuita in radiatoarele din instalatie. Pompele de caldura geotermale, au o eficienta de convertire a energiei si mai mare decat cele de aer, dar instalarea acestora necestita o investite mjaora.

Pompele de caldura apa-apa sunt similare cu pompele sol-apa, doar ca, in locul scoartei, mecanismul de captare a energiei termice este instalat in apa freatica. Este cel mai eficent tip de pompa, dar si cel mai pretentios. Apa freatica trebuie sa se afle la o adancime accesibila, iar pompa necesita construirea a doua puturi, unul pentru extragerea apei si celalalt pentru eliminarea ei inapoi in panza freatica.

Cu toate ca reprezinta o investite costisitoare, pompele de caldura fac parte din paleta de solutii de incalzire ce pot, in convergenta cu alte solutii, sa apropie locuinta de independenta energentica sau, cel putin, de reducerea substantiala a costurilor.

pompe_caldura_dimplex_sol_apa