Idei pentru protectia conductelor instalatiilor sanitare in timpul iernilor aspre

Defectiuni si disfunctionalitati ale elementelor instalatiilor sanitare pot aparea pe tot parcursul anului insa, cu precadere, au loc iarna deoarece apa din tevi, din conducte este predispusa la inghet, dilatandu-se, crescand presiunea in interior si fisurand materialul prin care curge. Cea mai simpla actiune pentru a evita astfel de inconveniente, pentru a ocoli contractarea serviciilor de reparatii instalatii sanitare, este mentinerea in jurul acestor trasee a unei temperaturi ce nu permite ca apa sa atinga punctul de inghet.
Nu este o problematica a traseului pozitionat in sectiunile principale ale casei – incaperi ce sunt incalzite, ci a conductelor ce traverseaza subsolul, camere utilitare, garajul si alte spatii neincalzite, expuse temperaturilor joase si ingheturilor din timpul iernii. Chiar si tevile construite in peretii exteriori pot ingheta si pot ceda atunci cand zidul este in bataia vanturilor reci. In aceste situatii, poate fi dificila mentinerea ariei dimprejur suficient de calda pentru a preveni inghetul componentelor instalatiei sanitare insa este posibila protectia conductelor expuse prin aplicarea izolatiei ce impiedica inghetul.
In situatia temperaturilor negative extreme, conductele pot fi infasurate cu banda de incalzire electrica, cu rasucire la aproximativ jumatate de metru, prin servicii garantate ale echipelor de instalatori profesionisti. Numeroase benzi disponibile sunt dotate cu termostate deci pot fi alimentate cu energie electrica constant din prize specializate pentru acest tip de dispozitive electrice. Atunci cand temperaturile scad sub zero grade, termostatul va inchide circuitul si va activa cablul de incalzire.
Piata acestor dispozitive ofera o gama larga de produse si tehnologii eficiente pentru izolarea conductelor instalatiilor sanitare, printre care: cabluri degivrare, cabluri incalzitoare, sisteme de monitorizare ale conductelor, sisteme de mentinere ale temperaturii tevilor si altele.
Pentru protectie suplimentara, banda sau cablul folosit si conducta pot fi infasurate in materiale izolante din fibra de sticla, non-inflamabile.
Daca vremea rece se instaleaza inainte de procurarea celor necesare, tevile pot fi protejate cu materiale la indemana. De exemplu, poate fi improvizata o izolatie temporara prin infasurarea relaxata a catorva straturi de hartie de ziar in jurul conductelor si fixarea acestora cu sfoara. Aerul rece va intalni o piedica in calea spre elementele expuse.
O alta modalitate pentru a combate inghetarea apei este deschiderea robinetului pentru ca apa sa picure, sa nu  fie statica pe traseu.
Daca, in ciuda tuturor masurilor de precautie, o teava va ingheta este importanta topirea ghetii inainte ca aceasta sa se dilate si sa provoace fisuri in materialul conductei. Chiar daca interventia ghetii asupra tevii nu este vizibila, pot exista crapaturi minuscule din care apa topita se va scurge ulterior, fisuri ce impun interventii ale expertilor in reparatii sanitare.
Cai eficiente de a remedia situatia neplacuta a apei inghetate in interiorul tevilor si conductelor vor fi prezentate in curand chiar aici, prin intermediul blogului Blog!