Stim sa ne alegem caloriferul potrivit?

Caloriferele sunt realizate din diferite materiale, cum ar fi otelul, aluminiul si fonta, iar fiecare dintre acestea prezintã avantaje si dezavantaje. E bine ca atunci cand iti alegi caloriferele sa apelezi la un specialist in instalatii termice pentru ca acesta te va ghida spre cel potrivit nevoilor tale.

Spre exemplu, caloriferele din fonta au o eficienta sporita datorita puterii termice specifice mari pe metru patrat de radiator si o rezistenta excelenta in timp. Acestea conservă căldura mult timp, chiar şi după oprirea instalaţiei. Sunt rezistente la coroziune şi lovituri accidentale si beneficiază de o presiune de lucru cuprinsă între patru şi şase bari.  Desi au o durabilitate de pana la 30 de ani, radiatoarele din fonta sufera la capitolul estetica, fiind necesara vopsirea lor din cind in cind. Atentie, sunt foarte grele si deci dificil de manevrat.

Caloriferele din aluminiu au o buna rezistenta la presiune si temperaturi maxime si  de asemenea puteri termice mari pe metru liniar. Au o greutate redusa, sunt usor de montat si se pot adapta oricarui stil de decorare, find disponibile in diverse culori. Ca si dezavantaje, putem trece in dreptul radiatoarelor din aluminiu, durata mai mica de viata(10-20 de ani) si necesitatea dezaerarii cat mai des.

Caloriferele de otel se lauda a fi cele mai cumparate datorita pretului scazut. Acestea au cea mai mica durata de viata mai mica (de 5-10 ani), o presiune de lucru de 10 bari si sunt recomandate pentru incalzirea cu centrala termica de apartament, temperatura maxima putand ajunge la 100 °C. Atentie, insa, in cazul caloriferelor de otel este necesara tratarea apei din instalatie.

Tags: , , , , ,