Alegerea unui sistem de ventilatie

Alegerea unui sistem de ventilatie presupune luarea in calcul a unor parametri influentati de volumul de ventilat, traseul de aer si conditiile de mediu (aer cald sau rece, fum, praf, scame etc). Pe langa acestea se adauga si bugetul in care trebuie sa te incadrezi. E indicat sa hotarasti de la bun inceput daca ai nevoie de un sistem de ventilatie menajera, de un sistem de ventilatie comerciala sau de un sistem de ventilatie industriala.

Practic atunci cand iti achizitionezi un sistem de ventilatie trebuie sa alegi unul potrivit nevoilor tale. Acesta depinde de conditiile de temperatura, de umiditate, de tipul de camera, de volumul acesteia, de caracteristiciile aerului care poate fi poluat, contaminat, proaspat, de tipul de configurare a  ventilatorului, de debitul si presiunea solicitata.

Pentru a alege cel mai potrivit sistem trebuie sa alegi si modul de controlare al ventilatiei. Acesta poate fi realizat:

1. Prin evacuare;
2. Prin introducere;
3. Combinat – introducere si evacuare.

1. Sistemul cu controlul ventilatiei prin evacuare

Acesta este cel mai simplu si cel mai economic sistem. Din acest motiv este si cel mai utilizat. Practic, aerul din incapere este extras in afara si inlocuit de cel  din exterior. Eficienta acestui sistem depinde de aerul fresh introdus si de distributia acestuia. E important ca gurile de intrare si de evacuare sa fie situate astfel incat sa permita intrarea aerului proaspat pentru intreaga incapere.

Daca avem o camera mare e de preferat sa instalam mai multe ventilatoare mici decat unul mare. Doar asa vom avea o camera ventilate toata, correct, fara zgomot si cu un sistem  mai flexibil.

2. Sistemul cu controlul ventilatiei prin introducere

Aceasta metoda implica exact sistemului cu controlul ventilatiei prin evacuare.  Aerul este introdus de afara in loc sa fie evacuat in afara. Prin aceasta metoda, aerul din incapere este presurizat si “evadeaza” din camera prin orice deschidere disponibila.

3. Sistemul cu controlul combinat al ventilatiei

Utilizarea ambelor metode duce la un sistem de ventilatie complet. Aspiratia se poate face in locul cel mai facil, iar evacuarea prin locul unde este mai eficienta. De asemenea, se va tine seama de dimensionarea ventilatoarelor de introducere sa fie cu 20% mai mari decat cele de evacuare, astfel se presurizeaa camera eliminand senzatia de curent.

Tags: , , , ,