Defectiuni ale bazinului de veceu

Una dintre cele mai des intalnite defectiuni ale instalatiilor sanitare este defectarea bazinului de veceu. Poate parea o defectiune insignifianta dar curgerea continua a unui firicel de apa din bazinul de veceu poate conduce pe termen lung la costuri ridicate la consumul de apa. Pentru a opera o reparatie care sa conduca la eliminarea pierderilor, trebuie sa intelegeti cum functioneaza bazinul veceului. Bazinul este prevazut cu o valva de alimentare cu apa si una de scurgere a apei in vasul de toaleta. Pentru ca rezervorul de apa sa fie intotdeauna plin pana la un anumit nivel, este necesar un sistem de detectare al nivelului apei din bazin. Acesta de bazeaza pe un flotor (un balon de plastic gol care pluteste la nivelul apei) acesta este conectat printr-o parghie la valva de alimentare cu apa a bazinului. Atunci cand nivelul apei este scazut, flotorul este pozitionat in partea de jos a bazinului si valva de alimentare cu apa este deschisa. Pe masura ce nivelul apei creste in bazin, flotorul care pluteste la nivelul acesteia se ridica actionand parghia care inchide valva de alimentare cu apa.

Atunci cand apa curge fara oprire in veceu trebuiesc verificate doua piese, una dinte ele fiind cu siguranta defecta: flotorul si valva de scurgere a apei in veceu. La unele rezervoare bratul flotorului poate fi intins in asa fel incat balonul cu aer sa se blocheze de peretele bazinului oprind inchiderea completa a valvei de alimentare. Alternativ, flotorul poate fi spart, umplerea sa cu apa facandu-l sa nu mai pluteasca deci sa nu se ridice odata cu nivelul apei. Pentru a verifica daca defectiunea provine de la flotor, trageti apa si urmariti cum se umple bazinul observand daca bratul flotorului se ridica suficient pentru inchiderea valvei de alimentare. Flotorul poate fi demontat si inlocuit sau reparat cu usurinta in cazul in care este spart sau dizlocat.

O alta defectiune comuna este deteriorarea clopotului ce inchide valva de scurgere a apei in veceu. Uneori se deterioreaza garnitura valvei si aceasta trebuie inlocuita, alteori depunerile din apa previn inchiderea completa a clopotului si acesta trebuie curatat. In alte cazuri tija care conecteaza clopotul de butonul de tragere a apei poate sa fi indoita prevenind coborarea completa a clopotului pentru inchiderea valvei, tija poate fi la randul ei inlocuita sau indreptata cu usurinta.

Nu toate defectiunile vasului de veceu sunt atat de usor de reparat, datorita diversitatii de modele si sisteme se poate sa va gasiti in situatia de a fi confrunatat cu o defectiune ce nu este acoperita de acest articol. In acele situatii probabil ca este mai bine sa nu riscati daune suplimentare prin improvizatii nesabuite si sa optati pentru solicitarea suportului din partea unei echipe de instalatori.

9toilet