Cum afecteaza caldura eficienta muncii ?

Intr-un studiu publicat recent, oamenii de știință avertizează ca unul dintre efectele încălzirii globale este scăderea productivității muncii in perioadele de caniculă. Statisticile arată o scădere a productivității muncii intre 10% si 20% in timpul anotimpurilor calde, cercetătorii citând stresul cauzat de căldura printre provocările din ce in ce mai prezente in viața angajaților si angajatorilor.

 

In funcție de activitatea desfășurată, temperatura ideală a mediului ambient se încadrează undeva intre 15 si 25 de grade Celsius. In aceste condiții corpul uman poate menține temperatura internă sănătoasă de 37 de grade Celsius. Cum in cazul multora dintre locurile noastre de muncă acest tip de confort termic reprezintă un vis frumos in timpul zilelor caniculare trebuie să fim informați ca munca în caldură, pe termen lung, poate duce la epuizare, accidente vasculare, crampe sau erupții cutanate.

Indiferent de atitudinea față de confortul angajaților, nici angajatorii nu suntscutiți de dificultăți cauzate de căldura, pe lângă scăderea evidenta a ritmului de munca al angajaților, pe timpul caniculei Inspectoratele Teritoriale de Munca impun asigurarea unei serii minimale de condiții: ” În perioadele cu temperaturi extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale, pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie și asigurarea de duşuri” precizează directorul unuia dintre aceste inspectorate.

In vederea eficientizării activitatii si costurilor, pe timp de vară orice antreprenor poate fi incredințat ca instalațiile de aer conditionat in cardul punctelor de lucru reprezintă o investitie rentabila pe termen mediu si lung.